Höga blodfetter (kolesterol)

Högt kolesterol är en av de främsta riskfaktorerna för hjärt -kärlsjukdom, tillsammans med metabolt syndrom, hypertoni och diabetes. Preventionen av högt kolesterol studeras aktivt Enligt statistik som publicerats av Världshälsoorganisationen är kardiovaskulär sjukdom en ledande orsak till dödlighet och sjuklighet världen över.

Ett ökande antal studier har rapporterat en lägre förekomst av hjärt-kärlsjukdom hos personer som  konsumerar mycket fiber. Observationsdata om fiber- och risken för hjärt-kärlsjukdom från tio kohortstudier har sammanförts för analys. Resultaten visade att en konsumtion av 10 g extra fibrer/dag var associerat med en 14% lägre risk för alla kranskärlsjukdomar.

De kolesterolsänkande effekterna från fiber beror främst på minskad gallsyraabsorption genom bindning av gallsyror i tunntarmen. Följaktligen ökas utsöndringen av gallsyror i avföring och vi använder oss då av kolesterol för att producera dem. Högt intag av havrekli är förknippat med ökad gallsyrabildning, vilket ökar kolesterolupptag från cirkulationen och minskar koncentrationen av kolesterol i kroppen .

Vissa fibrer har visat sig påverka kolesterolet mer än andra och ett sådant fiber är betaglukan som finns i havreprodukter.

Var finner vi fiber i kosten?

Fibrer finns i allt som kommer från växtriket i varierande mängd och ofta har hårdare livsmedel mer fibrer/mängd mat så som broccoli, knäckebröd, äpple osv.

1 Äpple= 3 g fibrer

Päron= 4 g fibrer

1 dl ärtor:=3.4 g fibrer

1 dl broccoli= 3.3 g fibrer

1 dl linser= 3.3 g fibrer

1 dl svarta bönor=5.4 g fibrer

1 dl havrekli = 8.1 g fibrer

1 dl havregryn= 2.6 g fibrer

1 dl hummus (kikärtsröra) = 7.2 g fibrer

100 g Anamma sojafärs= 5 g fibrer

Boka vård

Vi erbjuder fysisk vård på våra 3 mottagningar.

För att boka vänligen gå vidare till önskad mottagning.

bokning av digital vård

Vänligen ring 08-544 992 90 så hjälper receptionen dig med detta.