Så var jag där. Blev plötsligt en kvinna som fyllt 50 år. En ålder som jag tidigare sett på löpsedlarna och tyckt vara lite gammal… Underligt för jag känner mig inte så gammal. Känner du likadant? Och inser att kroppen inte svarar riktigt på samma sätt som tidigare? Jag kunde tidigare äta vad och när som helst utan att det påverkade vikt eller kroppsform, men så är det inte längre.
Några tips på vägen till dig som är i ungefär samma ålder!
Acceptans - Kroppen är föränderlig och kroppen är annorlunda mot för 20 år sedan.
Den svarar annorlunda mot tidigare. Generellt så sjunker ämnesomsättningen från 35 år ålder, hormonerna i kroppen ändras och kommer att fortsätta att ändras. Men det finns ingen anledning att släppa greppet eller sluta jobba mot att vara hälsosammare. Vad strävar du efter avseende vikt, kroppsform, sociala kontakter, fritidsintressen, hur du mår?
Övriga delar i livet påverkar också såsom livsförändringar avseende barn och deras behov, relationer, partner, föräldrar, skador, jobb etc. Det i sin tur kan göra att man ibland prioriterar bort sig själv och ersätter rörelse/promenader/träning med lite kakor, godis, alkohol, chips eller större portioner mat och blir mer stillasittande. Viktökningen kommer smygande. Så allt kanske inte kan skyllas på klimakteriet och ämnesomsättning?
Att röra sig och att träna är en viktig beståndsdel i hälsan, oavsett ålder!
Genom att träna kan man till viss del minska besvär som kan uppkomma i klimakteriet. Hormonändringen då östrogenet sjunker påverkar dels att man kan bli lite deppig och dels att man börjar bli mer sötsugen. Stark förenklat så sjunker hormonet östrogen och hormonet kortisol ökar. Genom att röra dig mer kan du dämpa de negativa effekterna av klimakteriet (men kanske inte helt). Rörelse har visat sig att öka återhämtning, man blir piggare, gladare, sover bättre mm Men har du stora bekymmer med sömn och vallningar - så sök hjälp hos gynekolog för att livskvaliteten ska kommatillbaka! Ta ej östrogentillskott om du har/har haft bröstcancer eller finns i din släkt - kolla av och ta hjälp av läkare.
En minskning av östrogen har också visat sig påverka toleransen för stress, den minskar. Finns nog en och annan som känt humörskiftningar men inte riktigt kan förklara varför man känt sig deppig eller irriterad. Stress i kroppen är även oro och grubbel, kroppen reagerar på samma sätt. Så för +50 blir det viktigare att se över sin tid för återhämtning i form av promenad i skogen eller yoga eller träna eller måla eller pussla eller något annat du tycker om.
Tips: Se över livsstil i stort. Hem, jobb, barn, föräldrar, kost, träning, daglig rörelse, sociala sammanhang, umgänge, trivsel, fritid, stress, oro, grubbel, evt läkarbesök östrogentillskott.
Vad tar energi, vad ger energi? Vad mår du bra av? Finns något som kan göras lite bättre, och göra det varje dag?
————————————————————————————————————————
Behöver du mer hjälp eller puff för att att hitta ditt bättre jag och en förbättrad livsstil ?
Hjälp att sortera i vad som är din livsstil idag och hur du skulle vilja ha den?
Känner du att kosten och träningen är en utmaning ?
Känns det som du behöver ett bollplank som är neutral men kan föra dig framåt?
Känner du att du vill bli lite mer hälsosam, men behöver lite stöttning på vägen dit?
Känner du att du har fastnat i grubbel eller oro eller omotiverad stress?
** Kontakta MåBra Hälsa, receptionen -information@mabrahalsa.se och fråga om coachning/kostrådgivning.
Behöver du hjälp eller inspiration föratt komma igång med träningen? På MåBra finns olika träningsalternativ såsom i gymmet, på olika pass, vattenträning eller att träna med en PT som hjälper just dig till att bli lite bättre. Alt vårt komboprogram med PT och kost/coachning under 12 veckor.
** Kontakta MåBra Hälsa, receptionen -information@mabrahalsa.se och fråga om träning.
Varmt välkommen!
Hoppas vi ses i träning eller i samtal framöver!
Charlotte, hälsocoach, kostrådgivare, yogainstruktör, mindfulnessinstruktör