Artros i knä

” Du har artros i knät” .

” Röntgen visade att du har begynnande artros i knät. ”

 

Det här är kanske något som du har fått höra hos läkaren eller fysioterapeut och inte förstår dess fulla betydelse? Kanske har du fått höra att du bör avstå från aktiviteter som du vanligtvis längtar till eller att du behöver ta det lugnare med träning? Mångatankar kan ibland snurra runt i huvudet när du har fått veta att du har artros i knät, hur vardagen kommer att påverkas och vad som kommer hända i framtiden. Nedan följer en sammanfattning om knäartros, vad som händer i knäleden och vad du kan göra.

Knäledens anatomi

För att förstå artros och desspåverkan på knäleden, behövs en inblick i knäts anatomi. Knäleden består av tre ben; lårbenet, vadbenet och skenbenet och tillsammans utgör de en gångjärnsled. På ledytans ben finns det broskvävnad som är en slät vävnad med funktion att gestabilitet och stötdämpning åt knät under belastning. Knäleden får näring genomen ledvätska som finns inne i leden. Ledvätskan är i sin tur omsluten av en ledkapsel som består av ett  tunnare cellager och ett tjockare mer fiberaktigt cellager. I och runt knäleden fäster även ledband och menisker som ytterligare ger stabilitet till knät.

Artros och artros-förändringar

Artros är strukturella förändringar som sker i knäleden, merspecifikt i ledbrosket där brosket tunnas ut och är det mest kännetecknande förändringi leden.  Men det är inte enbartledbrosket som undergår förändring utan även i  ledvätskan , ledkapseln och även delar avbenet får förändringar. Dessa förändringar är något som sker under en långperiod och i flera steg.

Varför gör det ont i knät?

Tidigare trodde man att förtunningen av ledbrosket gavsmärta men ledbrosk har varken blodkärl, nerver eller lymfkärl och kan därför inte generera smärtan som uppstår. Smärtan uppstår delvis på grund av inflammationsämnen i ledvätska och förändringar som uppstår i benet i sig.

Varför får jag artros?

De främsta riskfaktorerna för att utveckla artros är;

-         Ärftlighet (gener)

-         Ålder

-         Kön – kvinnor drabbas oftast mer än män

-         Övervikt/muskelsvaghet

-         Tidigare ledskada

 

Man brukar prata om primär och sekundär artros. Primärartros är förändringar som sker i knäleden utan en tydlig historik av ledskada.Sekundär artros kan uppstå vid tidigare skada i knät så som ledband ellermeniskskada.

Symtom vid artros

• smärta/stelhet i knäled

• svullnad och värmekänsla över knät

• smärta vid hög belastning

• vilovärk och nattvärk kan förekomma

Några råd för dig som har artros:

• en röntgenbild talar om vad som händer i kroppen, INTE hurdu mår eller hur mycket smärta du har

• Styrketräning har en positiv effekt på smärta ochfunktion

• Smärtan kan variera i vädertemperatur  

• Gå hellre kortare sträckor än längre sträckor

• anpassa aktiviteterna du gör – ta inte bort dem

• Knaster, knäppningar är helt naturligt så länge de integör ont

• Se över dina kostvanor

 

Önskar du eller känner någon som behöver ytterligare hjälpoch vägledning , är du välkommen att kontakta en av våra fysioterapeuter eller dietistför konsultation. Vi erbjuder även artrosskola där mer information och råd ges.

Lycka till med din träning!

Leg.Fysioterapeut

Julia

 

Referenser:

1. O’Neill, T.W., Felson, D.T.Mechanisms of Osteoarthritis (OA) Pain. Curr Osteoporos Rep 16, 611–616(2018). https://doi.org/10.1007/s11914-018-0477-1

2. Primorac D, Molnar V, Rod E,Jeleč Ž, Čukelj F, Matišić V, Vrdoljak T, Hudetz D, Hajsok H, Borić I. KneeOsteoarthritis: A Review of Pathogenesis and State-Of-The-Art Non-OperativeTherapeutic Considerations. Genes (Basel). 2020 Jul 26;11(8):854. doi:10.3390/genes11080854. PMID: 32722615; PMCID: PMC7464436.

3. Aboulenain S, Saber AY.Primary Osteoarthritis. [Updated 2021 Aug 11]. In: StatPearls [Internet].Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from:https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557808/

 

 

Boka vård

Vi erbjuder fysisk vård på våra 3 mottagningar.

För att boka vänligen gå vidare till önskad mottagning.

bokning av digital vård

Vänligen ring 08-544 992 90 så hjälper receptionen dig med detta.